Yrittäjän alkukankeudet

Tuskan hiki puskee pintaan, stressi painaa päälle ja kaikilta kiireiltään ja lasten hampaiden kasvuilta yöt on pätkittäisiä. Kuinka paljon voikaan stressata ja vaivata, ettei asiat mene toivomallaan tavalla aikataulussa, vaan asiakkaat joutuvat odottamaan tilaustaan. Kohtuuttoman pitkään.

SAMSUNG

Pitkä matka on tultu viime kesästä tähän päivään – ja silti matka on vasta alussa. Yrittämisen alkuun on mahtunut yhtä jos toista kommervenkkiä. On pitänyt täytellä lomakkeita, juosta toimistoissa, pankissa. Patentti- ja rekisterikeskukseen matkalla olleet paperit hukkuivat ja samalla perustayritys.fi ohjeistuksiin oli tullut muutoksia eikä asiat hoituneetkaan niin näppärästi kuin olin ajatellut sivuston löydettyäni. On pitänyt tutustua mallisäädöksiin ja moniin aivan uusiin juttuihin, vaikka kauppatieteitä opiskelenkin. Piti löytää kotimainen kutomo ja paino eikä sekään ihan näppärästi tahtonut sujua.

Joskus kaikki kasaantuu päälle ja on vain koitettava laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja tehtävä hommat sitä mukaa. Lapset ykkösenä. Sitten opinnot, työt, luottamustoimet. Ystävät, sukulaiset. Kun tuntuu, että kaikki kriisit ja tapahtumat kasaantuu yhteen nippuun. Ja kun yhdestä selviää tai jossain alkaa helpottaa, jostain tuulahtaa taas.

Ette arvaakaan kuinka odotan ensimmäistä painoerää! Syksyllä ajattelin saavani ensimmäiset kankaat joulumarkkinoille. Kumminkin yrityksen perustamiseen liittyvät asiat verkkokauppoineen, logoineen ja yhteistyökumppaneineen veivät aikaa, niin että oli fiksumpaa jättää toive ensimmäisestä painoerästä tammikuun loppupuolelle.

Ongelmat ja viivästykset ovat kuitenkin yllättäneet aloittelevan yrittäjän useaan otteeseen ja aikataulut tammikuun puolivälin osalta ovat kerta toisensa jälkeen lykkääntyneet: tilausvaraukset kadonneet, epäselvyyttä, kuositiedostoissa ongelmia, tulostin rikki, ruuhkaa, värit loppu, loma-aikoja, tiedoistoissa edelleen ongelmia, jne.

Ja hikipisarat ja unettomat yöt sen kun lisääntyvät. Ja laskut kasaantuvat.

Eilen kumminkin puhelimessa sanottiin osan kankaista menevän eilisen aikana tulostukseen eli josko nyt oikeasti ne olisivat ihan pian täällä ja sitten teillä. Kankaista vaalean violetti, fuksia ja vaalean vihreä menevät vielä viikon- 2viikon päähän.

Ennakkotilaajille lähtee pakettiin extramäärä kankaita niiden saavuttua. Ja kankaiden saavuttua on verkkokaupassakin juhlan ja onnen kyynelten paikka.

Jätä kommentti